Aktuelno

Kako da obezbedite kravama, ovcama, kozama i konjima uvek pravu dozu soli i minerala?

ovce u toru sa blokom KNZ soli

Pored trave, sena, lucerke, koncentrata, so je bazični deo ishrane goveda, ovaca, koza i konja. Ona ima veliki uticaj na zdravlje, mlečnost, kvalitet vune, na muskulaturu, apetit i plodnost kod životinja. Ukoliko primetite da životinje gube na težini, da se smanjuje mlečnost, da su česti pobačaji, da ližu zidove štale, grickaju drvene predmete, piju mokraću ili se čudno ponašaju, nedostaje im so.

 

Kako da znamo koliko soli da damo životinjama?

Potreba za solju je individualna, unos soli varira od  životinje do životinje i u istom stadu. Svaka jedinka ima svoju sopstvenu potrebu za solju. Ona zavisi od mnogo faktora, naprimer: vrste, težine, razvojnog stadijuma, reproduktivnog stanja, kondicije životinje, kao i od spoljašnjih faktora kao što je naprimer temperatura itd. Nažalost, ne možemo predvideti tačnu količinu soli koju treba dodati u ishranu životinjama. Zato se predlaže upotreba KNZ slanih mineralnih blokova. Evo zašto:

KNZ slani blokovi

Koje su prednosti upotrebe KNZ slanih mineralnih blokova?

 • Slane lizalice se postavljaju da budu nadohvat životinjama, blizu adekvatnog napajališta. Na pašnjacima se kače na specijalno dizajnirane držače ili blizu hranilica u stajama dajući životinjama potpuno slobodan pristup soli i mineralima. Sve dok one imaju slobodan pristup slanim blokovima one će uzeti taman onoliko koliko im treba, one same regulišu potrebnu dozu.
 • Slani blokovi su obogaćeni  mikrolelemnetima koji jačaju imuni sistem, štite od bolesti, pospešuju pravilan rast i razvoj, obezbeđuju dobro reproduktivno zdravlje jedinki, pojačavaju mlečnost i uz dodatak selena (Se) poboljšavaju kvalitet vune kod ovaca.
 • Na stabilnost proizvoda ne utiču ni vlaga ni kisela sredina. Blok nije vodotopiv, rastapa se isključivo pod dejstvom pljuvačke životinja. Otporan je i trajan u svim uslovima, tako se mogu postaviti i napolju, na pašnjake, gde dugo ostaju u komadu i po kišnim vremenskim uslovima.
 • U ove slane lizalice se ne dodaju nikakvi stimulatori apetita, niti aditivi (kao što je melasa) da bi blok bio kompaktan, ne dodaju se poboljšivači ukusa.

 

Zašto odabrati KNZ slane blokove od Akzo Nobela?

 • Akzo Nobel je renomirana fabrika koja već 90 godina proizvodi stočnu so.
 • Svoje proizvode prodaju u oko 30 zemalja širom sveta.
 • Slane blokove za goveda, ovce, koze, konje i divljač proizvodi od sopstvenih sirovina iz rudnika soli i morske vode u kojima nema teških metala. U procesu proizvodnje sirovine prolaze 4 faze prečišćavanja.
 • Svi proizvodi se testiraju na sopstvenim farmama životinja koje su u vlasništvu proizviđača.
 • Svi proizvodi poseduju „GMP“ sertifikat i „Food safety“ sertifikat. Recepture su izradili univerziteti i instituti iz Holandije, Francuske, Kine.
 • Svi blokovi su sertifikovani za organsku proizvodnju.
Ishrana ovaca

Paleta prizvoda:

 1. BASIC – čista so
 2. TRADITION –  za podmirivanje dnevnih potreba
 3. SPECIALTY – specijalne recepture

KNZ TRADITION :

 • TRADITION UNIVERSAL – pogodan za sve životinje, zadovoljava njihove dnevne potrebe
 • TRADITION PRODUCTION – za povećanje mlečnosti. Kod krava koje su konzumirale ovaj proizvod došlo je do povećanja mlečnosti za 5,2% a kod soli sa Biotinom za 4,3%. Pored povećanja količine mleka poboljšava se i kvalitet. Mlečna mast je za 10,8% veća.
 • TRADITION GROWTH – za rast i razvoj, koristi se u rano proleće.
 • TRADITION FERTILITY – povećava fertilnost i pomaže reprodukciju. Naglašen    vitamin E i selen (Se)
 • KNZ SHEEP – za ovce, bez prisustva bakra (za zdravu štitnu žlezdu, dobru digestiju i jake kosti). Sa naglašenom dozom selena (Se) za bolju reprodukciju, vitalniju jagnjad i kvalitetniju vunu.
 • TRADITION UNIVERSAL MULTI – razlikuje se po boji, dodato je gvožđe (Fe); mogu ga koristiti sve životinje; ne sadrži bakar pa može da se daje i ovcama (bakar kod ovaca negativno deluje na nervni sistem)
 • TRADITION UNIVERSAL WILD – za divlje životinje. Nadoknada mikroelemenata za životinje koje nastanjuju nacionalne parkove, lovišta i zoo vrtove. Jedino ovaj proizvod ima dodatu aromu, da bi mogao da privuče divljač.

KNZ SPECIALITY :

 • KNZ BIOTIN – sadrži biotin, koristi se za prevenciju bolesti papaka
 • KNZ ELEMENTS PLUS – specijal sa naglašenim mikorelementima za životinje sa većim potrebama u uslovima slabije ishrane i ispaše. Sa naglašenim cinkom (Zn) i bakrom (Cu). Za bolje zdravlje vimena i papaka.

 

VODA MORA BITI STALNO DOSTUPNA ŽIVOTINJAMA.

Uslovi skladištenja: Nema temperaturnih ograničenja, jedino treba voditi računa da mesto na kome se skladište blokovi soli bude pokriveno, da se ne prljaju.

Za detalje pozovite našeg kolegu Aleksandra Petrovića

063 371 004

Ili kliknite na KNZ mineralne blokove.

Jabuke na grani
PRETHODNI Jesenja prihrana voćnjaka i vinograda nakon berbe
NAREDNI YaraMila Complex- najbolje đubrivo za prolećno đubrenje
YaraMila Complex- mineralno đubrivo