Aktuelno

Žetva pšenice 2021. – nepovoljna godina, a odličan prinos

kombajn žanje ozimu pšenicu RAGT Baletka

Ove godine je izgledalo kao da proleće nikad neće doći. Čak i kada je konačno stiglo, bilo je hladno i kišovito. Vegetacija je kasnila, ali su se na sortama ozime pšenice ipak formirali lepi klasovi i lepa zrna.

I sve bi bilo idealno, da leto nije za dve nedelje poranilo i svojim visokim temperaturama ugrozilo željene prinose. Tako je pšenica prinudno ranije sazrela. Zrna nisu lepa okrugla sa punom težinom kako smo očekivali, nego su manja i sasušenija, ali su zadržala dobre mlinsko-pekarske osobine, tako da možemo reći da je kvalitet potpuno zadovoljavajući.

Sorte ozime pšenice

U našim ogledima na različitim mestima i različitim uslovima gajenja, sejali smo RAGT sorte ozime pšenice Baletka, Yetti, Sacramento i Venezio.

https://www.agrimatco.rs/programi/semena-ratarskih-useva/ozima-psenica/

– sve ove sorte, ranije i kasnije, su izuzetno otporne na niske temperature, prilagodljive nepovoljnim uslovima, otporne su na poleganje i bolesti.

Puna agrotehnika

Ono što jeste bilo presudno ove godine, je pravovremena primena mineralnih đubriva, kako osnovnog tako i azotnih đubriva, pravilna i kvalitetna primena pesticida.

Primenili smo agrotehničke mere koje se koriste u uzgoju strnih žita i u komercijalnoj proizvodnji da bi dobili što realnije rezultate.

Tako da uz punu agrotehniku, bez obzira na jednu ovako turbulentnu sezonu, možemo reći da smo sasvim zadovoljni rezultatima žetve pšenice.

Rezultati prinosa

Sorte koje distribuira Agrimatco su pokazale izuzetno dobar prosečni prinos od oko 8,5 t/ha, u zavisnosti da li su zasejana područja imala manje ili više padavina, koji su bili predusevi, i koja je agrotehnika primenjena. Tako je sorta Sacramento u Novim Kozarcima dala rekordan prinos od 11,8 t/ha. Na pojedinim lokalitetima sorta Yetti je ostvarila prinose i preko 10 t/ha.

Hektolitarska masa je u proseku 80 kg/hl, što je takođe dobar rezultat s obzirom na ovogodišnje vremenske uslove.

 

Detaljnije o ovim sortama možete videti u ovom video prilogu:

https://www.youtube.com/watch?v=2CQN701qbo0

PRETHODNI Kako da zaštitimo pšenicu od korova u proleće?
NAREDNI Jesenje pripreme za setvu uljane repice i ozime pšenice