Aktuelno

Jesenje pripreme za setvu uljane repice i ozime pšenice

Do pre nedelju dana vruće leto, a već danas zakucala na vrata prava jesen. Zalile kiše, temperature se spustile – jasni znaci da je vreme godišnjih odmora prošlo. Kukuruz i suncokret spremni za žetvu, uljana repica i ozima pšenica spremni za setvu.

Kako i čime da pripremimo njivu za jesenju setvu?

Počnimo sa linijom NPK

Prevenstveno se obraćamo Vama, koji se spremate da sejete uljanu repicu, jer je upravo sada njeno vreme. Ko je rešio da je seje, to mora učiniti ovih dana. Treba dobro iskalkulisati rashode i isplanirati moguće prihode, jer onaj ko je pratio vesti o kreatnju prodaje uljane repice, onda sa velikom verovatnoćom može da računa na jednu dobru godinu i što se tiče prinosa i što se tiče cene.

Kod žitarica je jednostavnija situacija – lakše je kalkulisati, ima više vremena za pripremu setve. Ovde se jedino postavlja pitanje u kom odnosu sejati pšenicu/ ječam.

Kako i ranijih godina i ove godine su u ponudi dobro poznata i visoko efikasna YaraMila mineralna đubriva standarnih sastava 7-20-28, 9-12-25 i 16-27-7 . Visok sadržaj kalijuma ispunjava zahteve uljane repice za ovim elementom, a visok sadržaj fosfora ispunjava zahteve pšenice.

Preporučena doza kod uljane repice je 200-250 kg/ha (7-20-28 i 9-12-25) u zavisnosti od primenjene agrotehnike i stanja zemljišta. YaraMila paleta đubriva je garancija za kvalitet, kako po fizičkim osobinama,  tako i po odličnom otapanju, čak i u vrlo maloj količini vlage, i lakom i brzom usvajanu.

Za osnovno đubrenje ozimih useva žitarica prosečna količina upotrebljenog đubriva trebalo bi da bude 250- 300 kg/ha (16-27-7).

Neophodna jesenja folijarna prihrana

Rezultati istraživanja su pokazali da primena YaraVita Brassitrela Pro u jesen u mnogome doprinosi zdravijem, jačem usevu uljane repice i većem i kvalitetnijem prinosu prilikom žetve. Količina od svega 3 l /ha s jeseni, je dovoljna da obezbedi usevu dobro prezimljavanje, veću toleranciju na nepovoljne, zimske uslove.

Uvek stojimo na raspolaganju našim znanjem i savetima, pozovite nas da zajedno nađemo jedinstveno rešenje za Vaš usev.

Proizvodi su dostupni,  obezbedite ih na vreme.

063 433 546

kombajn žanje ozimu pšenicu RAGT Baletka
PRETHODNI Žetva pšenice 2021. – nepovoljna godina, a odličan prinos
NAREDNI Jesenja prihrana voćnjaka i vinograda nakon berbe
Jabuke na grani