Aktuelno

Osnovno đubrenje ozime pšenice

Osnovni cilj gajenja ozime pšenice je postizanje i količine i kvaliteta. Tokom gajenja često se kaže:„Bolje da je veći prinos, kvalitet se ne plaća”, ali kada dolaze kamioni na otkup onda svako odmah pita:„Kakav je kvalitet?” – odjednom se promeni razmišljanje.

 

Postoji još jedna protivrečnost. Kada se kupuje đubrivo, računa se razlika u ceni između pojedinih proizvoda tako što se kalkuliše na ukupnu količinu kupljenog đubriva – ukupni troškovi po jednoj toni. Ali kada se posle žetve kalkulišu troškovi onda se prosečan prinos, dobit i gubitak računa po hektaru. Mnogo se realnija slika dobija, kada se i tokom nabavke vodi računa koliki će troškovi biti po hektaru, koliko će veći odnosno manji prinos biti.

Ne može se dovoljno puta ponoviti koliko je važno osnovno đubrenje, naročito ako uzmemo u obzir činioce okolne sredine. Sve se više smanjuju, odnosno postaju ciklični oni periodi u kojima su uslovi za gajenje bilja optimalni. Zato je važno da se u ovom kratkom periodu biljkama obezbede hranjive materije koje ona najlakše i najbrže može da usvoji. Pritom da bude odgovarajuća količina kao i idealna srazmera svih neophodnih elemenata.

 

Naravno, mogu se desiti i takvi periodi kada ni ovo nije dovoljno , ali ako ovakve periode skratimo, a druge optimizujemo, veće su nam šanse za veći prinos pšenice.

Kada radimo osnovno đubrenje, prvo se koncentrišimo na fosfor, ali ne smemo zaboraviti ni kalijum. Primenom YaraMila 16-27-7 đubriva u dozi od 250 kg/ha obezbeđujemo biljkama dovoljnu količinu lako topivog i lako usvojivog fosfora. Ako je zemljište slabo ili srednje snabdeveno kalijumom, preporučuje se primena YaraMila 7-20-28 u dozi od 250-300 kg /ha.

Ono što se mora uzeti u obzir je mogućnost da jesen bude izuzetno duga i blaga, što pokreće potrebu za kasnim jesenjim prihranjivanjem.

 

Zašto koristiti đubrivo YaraMila?

Evo nekoliko karakteristika po kojima se razlikuje od ostalih đubriva dostupnih na tržištu:

  • svaka granula sadrži u tačnoj srazmeri sve elemente navedene u specifikaciji
  • zbog velike tvrdoće granule nema prašine- zato se odlično rasipa, što rezultira i do 5-8% većim prinosom
  • odlična rastvorljivost – biljka može da usvoji celokupnu količinu fosfora u granuli, što nije slučaj kod mnogih drugih đubriva
  • brzo se i lako rastvara – što omogućava biljlkama da hranjive materije i prilikom vrlo oskudnih padavina lako i brzo usvoji
  • Svaki proizvod sadži sumpor, cink i druge neophodne mikorlemenete.
PRETHODNI Champ DP - šampion medju bakarnim preparatima
NAREDNI Počnimo sezonu!